Vízi gilisztagőték           
    Ázsiai gilisztagőték
            Szalamandrafélék
            Harántfogúgőték
Tüdőtlen szalamandrák
Kopoltyúsgőték 
   Sziréngőték
Unkafélék
Nyelvetlen békák
Ásóbékák
Varangyok
   Levelibékák
     Füttyentőbéka-félék
     Valódi békák
         Nyílméregbékák
Mantellafélék
A honlap 2006 április 23.-án született, azaz nagyon fiatal, ezért mindenki türelmét kérjük a hiányosságok miatt!                                                                                                                                                                          A fajlista már elérhető, továbbá hamarosan megtalálható lesz egy cikkgyűjtemény, határozó kulcs és lehetőség lesz a hozzászólásokra, problémák megvitatására is.
Kezdőlap
Cikkek
Fajlista
Határozó kulcs
Linkek
Elérhetőség
Jellemzők:

Hossza kb. 14-16 cm. Háta és oldala zölden és feketén márványozott, a zöld területeken apró fekete pontokkal. Hasa szürkés, fekete foltokkal, a tarajos gőtékre jellemző fehér pettyek ennél a fajnál is megtalálhatók. A nászruhás hím hátán közepesen magas, sima szegélyű, függőlegesen fekete-sárgásfehér sávos taraj húzódik, mely a farokszegélytől nem különül el. A felső farkszegély mintázata hasonló. Farkán keskeny fehér csík van. A nőstények és a fiatalok hátán sárgás csík látható. A lárva farokszegélyén fekete pettyek találhatók.Életmódja némileg hasonló a tarajos gőtééhez (Triturus cristatus), de nászidőszakon kívül sokkal kevesebbet tartózkodik a vízben, illetve kevesebb azon egyedek száma, melyek nem jönnek ki a szárazra.

Elterjedés:

Főleg Franciaország nyugati és Spanyolország északi részén terjedt el. Sokféle élőhelyen előfordul, a lényeg itt is a megfelelő petézővíz és a sok szárazföldi búvóhely.

Szaporodás:

Március végén-április elején ébred fel a telelésből. Szaporodás után nem mindig hagyja el a vizet, egyes egyedek egész életüket ott töltik. A lárvák kb. két hónapig fejlődnek, majd ha elérték az 5-6 cm-es hosszt, átalakulnak. A fiatalok sem mindig jönnek ki a szárazra. 1-2 évesen már ivarérettek.

Hasonló faj:

Hasonló faj: törpe márványosgőte: (T. pygmaeus): a Pireneusi-félsziget délnyugati részén él. Kisebb termetű és színezetében több a zöld, tehát zöld alapon fekete foltos (a márványos gőte csak ritkán).

Fontos megjegyzés:

Franciaországban több helyen együtt fordul elő a tarajos gőtével, még kereszteződik is vele. Ezeket a hibrideket régen T. blasii néven mint külön fajt írták le.

Tartás:

a nászidőszakon kívül akvaterráriumban vagy terráriumban, nászidőszakban - mint a többi gőtének - nincs szüksége szárazföldre.