Vízi gilisztagőték           
    Ázsiai gilisztagőték
            Szalamandrafélék
            Harántfogúgőték
Tüdőtlen szalamandrák
Kopoltyúsgőték 
   Sziréngőték
Unkafélék
Nyelvetlen békák
Ásóbékák
Varangyok
   Levelibékák
     Füttyentőbéka-félék
     Valódi békák
         Nyílméregbékák
Mantellafélék
A honlap 2006 április 23.-án született, azaz nagyon fiatal, ezért mindenki türelmét kérjük a hiányosságok miatt!                                                                                                                                                                          A fajlista már elérhető, továbbá hamarosan megtalálható lesz egy cikkgyűjtemény, határozó kulcs és lehetőség lesz a hozzászólásokra, problémák megvitatására is.
Kezdőlap
Cikkek
Fajlista
Határozó kulcs
Linkek
Elérhetőség
Jellemzők:

Hossza 14-16 cm, két testvérfajával együtt ezek a legnagyobb hazai gőték. Törzse hosszú, lábai rövidek. Alapszíne barnásfekete, rajta fekete pettyekkel. Hasa narancssárga vagy vörös (nőstényeken ez a vörös szín végighúzódik egészen a farok végéig, hímeknél csak a kloáka utáni pár mm ilyen), a hát pettyezettsége ide is kiterjed. A végtagok színezete is hasonló, ujjai feketén gyűrűsek. Torka és oldala a has környékén fehéren pontozott. A hím hátán nászidőszakban viszonylag magas, csipkézett szélű taraj húzódik, mely a kloáka fölött élesen elkülönül a farokszegélytől. Nászidőszakon kívül ez a taraj csak 1-2 mm magas. Farkán széles fehéres csík látható, de ez is csak tavasszal élénk színű. A nőstény hasonló, de testesebb, hátán sárgás vagy zöldes csík van (utóbbi a fiatalokra is jellemző), lábai rövidebbek. Az idősebb lárva sárgásbarna vagy barna, kihegyesedő farka és oldala feketén foltos.

Elterjedés:

Elterjedt egész Közép-Európában, Nagy-Britanniában, a Skandináv-félsziget déli részén, valamint Kelet-Európa egyes területein is. Főleg az alföldeket kedveli, ahol vannak sekély, halmentes - esetleg nyárra kiszáradó - tócsák vagy vizesárkok.

Szaporodás:

Március végén-április elején ébred fel a telelésből. Szaporodás után nem mindig hagyja el a vizet, egyes egyedek egész életüket ott töltik. A lárvák kb. két hónapig fejlődnek, majd ha elérték az 5-6 cm-es hosszt, átalakulnak. A fiatalok sem mindig jönnek ki a szárazra. 1-2 évesen már ivarérettek.

Hasonló faj:

alpesi tarajosgőte (T. carnifex), dunai gőte (T. dobrogicus): különbségeket lásd ott; balkáni tarajosgőte (T. karelinii) a Balkán északi részén és Kis-Ázsiában helyettesíti a tarajos gőtét, csak testfelépítés alapján nagyon nehéz őket elkülöníteni. Ahol a tarajos gőtével együtt fordul elő, ott kereszteződnek is egymással.

Tartás:

Akvaterráriumot igényel, növényekkel sűrűn beültetve. Tartóedényüket - legalábbis a szűrő tájékán - fedjük le, mert hajlamosak megszökni. Magyarországon minden hüllő és kétéltű édett! Tartásához a Természetvédelmi Hivatal engedélye szükséges!