Vízi gilisztagőték           
    Ázsiai gilisztagőték
            Szalamandrafélék
            Harántfogúgőték
Tüdőtlen szalamandrák
Kopoltyúsgőték 
   Sziréngőték
Unkafélék
Nyelvetlen békák
Ásóbékák
Varangyok
   Levelibékák
     Füttyentőbéka-félék
     Valódi békák
         Nyílméregbékák
Mantellafélék
A honlap 2006 április 23.-án született, azaz nagyon fiatal, ezért mindenki türelmét kérjük a hiányosságok miatt!                                                                                                                                                                          A fajlista már elérhető, továbbá hamarosan megtalálható lesz egy cikkgyűjtemény, határozó kulcs és lehetőség lesz a hozzászólásokra, problémák megvitatására is.
Kezdőlap
Cikkek
Fajlista
Határozó kulcs
Linkek
Elérhetőség
Jellemzők:

A tarajos gőtéhez nagyon hasonló kinézetű faj.

Elterjedés:

Az Alpokban, Olaszországban és a Balkán nyugati szélén helyettesíti azt. Hazánkban valószínűleg előfordul az Alpokalján.

Szaporodás:

Március végén-április elején ébred fel a telelésből. Szaporodás után nem mindig hagyja el a vizet, egyes egyedek egész életüket ott töltik. A lárvák kb. két hónapig fejlődnek, majd ha elérték az 5-6 cm-es hosszt, átalakulnak. A fiatalok sem mindig jönnek ki a szárazra. 1-2 évesen már ivarérettek.

Hasonló faj:

tarajos gőte (T. cristatus), dunai gőte (T. dobrogicus) balkáni tarajosgőte (T. karelinii) , csak testfelépítés alapján nagyon nehéz őket elkülöníteni. Ahol a tarajos gőtével együtt fordul elő, ott kereszteződhetnek is egymással.

Tartás:

Akvaterráriumot igényel, növényekkel sűrűn beültetve. Tartóedényüket - legalábbis a szűrő tájékán - fedjük le, mert hajlamosak megszökni. Magyarországon minden hüllő és kétéltű édett!