Vízi gilisztagőték           
    Ázsiai gilisztagőték
            Szalamandrafélék
            Harántfogúgőték
Tüdőtlen szalamandrák
Kopoltyúsgőték 
   Sziréngőték
Unkafélék
Nyelvetlen békák
Ásóbékák
Varangyok
   Levelibékák
     Füttyentőbéka-félék
     Valódi békák
         Nyílméregbékák
Mantellafélék
A honlap 2006 április 23.-án született, azaz nagyon fiatal, ezért mindenki türelmét kérjük a hiányosságok miatt!                                                                                                                                                                          A fajlista már elérhető, továbbá hamarosan megtalálható lesz egy cikkgyűjtemény, határozó kulcs és lehetőség lesz a hozzászólásokra, problémák megvitatására is.
Kezdőlap
Cikkek
Fajlista
Határozó kulcs
Linkek
Elérhetőség
Jellemzők:

A foltos szalamandránál (Salamandra salamandra) valamivel kisebb, kb 15 cm hosszú. Színe teljesen fekete, a S. a. aurorae alfaj hátán azonban sárgás mintázat van. A foltos szalamandrától kisebb termete és a mintázat jellege különbözteti meg, valamint az, hogy a bordacsúcsoknál található dudorok kifejezettebbek (nagyon ritkán a foltos szalamandra is lehet teljesen fekete).

Elterjedés:

Elterjedési területe főleg az Alpok magasabb részeire esik, helyenként azonban lejut a középhegységekbe; van rá esély, hogy az Alpokalján is előkerül.

Szaporodás:

Életmódja nagyjából - a már említett - foltos szalamandráéhoz hasonló, szaporodása azonban különbözik tőle. A nőstény petevezetőiben általában csak 1-1 pete termékenyül meg és indul fejlődésnek, a többi elfolyósodik és a fejlődő embriónak szolgál táplálékul. A lárvák még az anya testén belül átalakulnak, tehát rendszerint 2 teljesen kifejlett, 4-5 cm hosszú egyed jön világra. A lárvákat azonban a nőstény szervezetén kívül is fel lehet nevelni. Hideg éghajlaton a terhesség akár 3 évig is elhúzódhat.

Hasonló faj:

S. lanzai. Csak a Cotti-Alpokban él, a francia-olasz határnál (a S. atra ott nem fordul elő). Mindig fekete.

Tartás:

Terráriuma félárnyékos helyen legyen, búvóhely és vizesedény szükséges. A talajt ültessük be mohával! A szükséges páratartalmat a vizesedény, valamint a napi egyszeri vízzel való permetezés biztosítja.