Vízi gilisztagőték           
    Ázsiai gilisztagőték
            Szalamandrafélék
            Harántfogúgőték
Tüdőtlen szalamandrák
Kopoltyúsgőték 
   Sziréngőték
Unkafélék
Nyelvetlen békák
Ásóbékák
Varangyok
   Levelibékák
     Füttyentőbéka-félék
     Valódi békák
         Nyílméregbékák
Mantellafélék
A honlap 2006 április 23.-án született, azaz nagyon fiatal, ezért mindenki türelmét kérjük a hiányosságok miatt!                                                                                                                                                                          A fajlista már elérhető, továbbá hamarosan megtalálható lesz egy cikkgyűjtemény, határozó kulcs és lehetőség lesz a hozzászólásokra, problémák megvitatására is.
Kezdőlap
Cikkek
Fajlista
Határozó kulcs
Linkek
Elérhetőség
Jellemzők:

Hossza 25-30 cm. A vad változat alapszíne zöldesbarna, kis fekete pettyekkel. Hasa szürkés, a pettyek ide is kiterjednek. A fej, a kopoltyúk és a végtagok színezete hasonló. Farkán (néha a törzsén is) nagyobb, szabálytalan alakú, fehéres foltok vannak. Számos kitenyésztett színváltozata ismert, ezek közül a legismertebbek: albínó (jellemző rá a pigmentáltság teljes hiánya), sárga albínó (a sárga pigment jelen van), fehér vagy leucisztikus (alapszíne mint az albínónak, de - főleg a feje - nagyon gyengén pigmentált, a pupilla az albínóhoz hasonlóan piros, de a szivárványhártya sötét színű), fekete vagy melanoid (alapszíne egységes sötétszürke).

Elterjedés:

Eredetileg Mexikóban a Chalco- és a Xochimilco-tóban élt. Mára a Chalco kiszáradt, a Xochimilco pedig kisebb tavak és csatornák hálózata lett. A szabadban élő állomány a kihalás szélére került (a faj jövője azonban a kutatólaboratóriumok és a hobbiállattartók jóvoltából biztosítva van).

Szaporodás:

Szaporodni az év bármely szakában hajlandó, de inkább az év első felében szokott. A nőstény petéit egyesével növényekre ragasztja.

Hasonló faj:

A tigrisszalamandrák (A. tigrinum, A. mavortium) neoténiás alakjai (lásd ott).

Fontos megjegyzés:

A fajra egy örökletes pajzsmirigy-rendellenesség (nem termelődik a morfogenezist segítő tiroxin) miatt jellemző az obligát neoténia. Tiroxin adagolásával azonban előállítható a szárazföldi alak is. Ám ennek életképessége kissé csökkent (főleg az étvágyával vannak gondok). Mivel a szabadban nem alakul át, nem szelektálódtak ki azok az egyedek, melyek a szárazon kevésbé boldogulnának, ez az immár nem hátrányos tulajdonság szétterjedt a faj egyedei közt.

Tartás:

Nagyméretű akváriumban.