Vízi gilisztagőték           
    Ázsiai gilisztagőték
            Szalamandrafélék
            Harántfogúgőték
Tüdőtlen szalamandrák
Kopoltyúsgőték 
   Sziréngőték
Unkafélék
Nyelvetlen békák
Ásóbékák
Varangyok
   Levelibékák
     Füttyentőbéka-félék
     Valódi békák
         Nyílméregbékák
Mantellafélék
A honlap 2006 április 23.-án született, azaz nagyon fiatal, ezért mindenki türelmét kérjük a hiányosságok miatt!                                                                                                                                                                          A fajlista már elérhető, továbbá hamarosan megtalálható lesz egy cikkgyűjtemény, határozó kulcs és lehetőség lesz a hozzászólásokra, problémák megvitatására is.
Kezdőlap
Cikkek
Fajlista
Határozó kulcs
Linkek
Elérhetőség
Jellemzők:

Hossza kb. 20 cm. Megjelenésében eléggé emlékeztet a foltos szalamandrára, de ha ránézünk a fejére, egyértelműen látszik, hogy harántfogúgőtével van dolgunk. A foltok elhelyezkedése hasonló (alakjuk kerekebb), de a felkarról és a combról hiányoznak (vagy kicsik). Oldala világosabb, fehéres pettyek lehetnek rajta. Hasa világosszürke. A hát színezete néha lehet világosabb, a foltok ritkán hiányozhatnak. A lárva világosbarna, későbbi színezete az átalakulás előtt jelenik meg.

Elterjedés:

Elterjedt az Egyesült Államok keleti felén, egészen a Nagy Tavakig, sőt még Kanadában is. Floridából hiányzik. Erdős élőhelyeket kedvel, ahol kis, ideiglenes tócsák találhatók.

Szaporodás:

A szaporodásra szolgáló kis vizeket kora tavasszal keresi fel, a hímek előbb érkeznek a nőstényeknél, és többen is vannak. Az udvarlás és a spermatophor átadása a márványos szalamandráéhoz hasonló módon történik. A nőstény petéit csomókban növényekre ragasztja. Az egész násztevékenység az egyes populációkon belül néhány nap alatt lezajlik.

Egyéb név:

angol neve után pettyes szalamandraként is említhetik.

Tartás:

Terráriumban. A márványos szalamandránál említett petézőhelyhez való hűség erre a fajra is érvényes.